zaterdag 22 december 2012
2 reacties

Beslis je alles zelf?

15:01
Turend kijk ik uit het raam terwijl het landschap aan me voorbijraast. Mooie open weiden strekken zich voor me uit met schaapjes en koeien erin of met van die kleine slootjes eromheen. Totdat de trein bij een station tot stilstand komt en er mensen in en uit stappen. Dan kijk ik in de trein wat er allemaal om me heen gebeurt. Hoe iedereen zich beweegt door de coupé en of ik kan voorspellen waar die meneer met dat nette grijze haar en koffertje gaat zitten.

Is het je nooit opgevallen dat er een systeem lijkt te zitten in waar iemand in een openbare ruimte gaat zitten? Ja, soms lijkt het alsof ze twijfelen, maar is het onbewust niet allang voor hen bepaald? Het blijkt namelijk dat er wel degelijk patronen in mensen hun gedrag zit. Zo kiezen mensen  uit twee voorwerpen (ongeacht wat de voorwerpen zijn) het vaakst voor het rechter voorwerp. En zie je in openbare ruimtes vaak dat personen zich verspreiden over de ruimte in plaats van dat ze allemaal naast elkaar gaan zitten of staan. De massapsychologie is een specialisatie binnen de sociale psychologie die naar de interactie van een groep mensen kijkt. Zij voorspellen en verklaren het gedrag van een massa.

Zelf kijk ik graag in trams en treinen naar het patroon van de 4-zits banken. Je kent deze zitplaatsen vast wel. Twee personen kunnen hier naast elkaar zitten met tegenover hen nog eens plek voor 2 personen. Het valt me dan op dat als er al 1 iemand zit –meestal bij het raam op de plek waar je vooruit zit- de tweede persoon schuin tegenover deze persoon gaat zitten. Als deze naast persoon 1 gaat zitten voelt dit raar en geeft hij als reden dat hij ook vooruit wil rijden. Een enkele keer gaat persoon 2 recht tegenover persoon 1 zitten. Dan zit hij of zij waarschijnlijk graag bij het raam. Of wil die vanwege een lange treinreis graag bij het tafeltje zitten. De 3e persoon gaat vervolgens aan het gangpad zitten naast persoon 1. En uiteindelijk blijft dus de stoel naast het raam waarin je achteruit rijdt over. Als uitgangspositie heb ik genomen dat er nog niemand zat, echter wanneer er al mensen zaten en er dan iemand weggaat kan het patroon al snel veranderen.

Heel vermakelijk zo’n treinreis!



2 reacties:

  1. Ik ken dit van de urinoirs op de mannentoiletten. Niet dat ik daar uren ga staan kijken maar daar is zelfs een Seinfeld aflevering over dacht ik hoe je bij een opstelling van 3 urinoirs eerst een van de uiterste urinoirs bezet en dan de andere uiterste en als je de 3e persoon bent de toilet en pas als 4e de middelste urinoir!

    Kan het Seinfeld filmpje niet vinden omdat er ook een aflevering "the stall" is maar kwam wel nog deze van curb your enthousiasm tegen die is ook heel grappig:
    http://www.youtube.com/watch?v=LgedBRXw7fY

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog een leuke link voor je:
    http://www.colipera.com/csi-ted-talks-what-derek-sivers-was-really-saying/

    BeantwoordenVerwijderen

 
Toggle Footer
Top