donderdag 15 november 2012
0 reacties

Hoe kun je verleidingen blijven weerstaan?

20:46
    
Wandelend door het mooie herfstweer vraag ik me af of je de tijdelijke uitputting van energie die je ervaart tijdens ego depletion (zie vorige artikel) weer kunt bijvullen. En zo ja, hoe dan? Dat zou immers het schrijven van een sollicitatiebrief zodra ik thuis kom van een dag in de thuiszorg werken een stuk aangenamer kunnen maken. In het dagelijkse leven zijn er bovendien veel taken of situaties die zelfcontrole vereisen en dan is een toestand van ego depletion niet handig. Deze toestand maakt het immers volgens onderzoekers moeilijker om zelfcontrole uit te voeren, zoals bij het weerstaan van verleidingen, onderdrukken van negatieve emoties en gedachten of om een beslissing zo optimaal mogelijk te nemen.



Lichamelijk kun je jezelf voor een bepaalde tijd inspannen, maar vervolgens moet je lichaam weer uitrusten. Je voelt hoe je beenspieren moe zijn na een aantal kilometer te hebben hardgelopen. Ze zijn nog steeds te gebruiken, je loopt immers van de bank naar de keuken om drinken te pakken, maar je voelt ze wel en het gaat niet zo gemakkelijk als normaal. Als je nu opnieuw een halve marathon zou moeten rennen, zou je het waarschijnlijk niet halen of een stuk langzamer gaan.
De energie die beschikbaar is voor zelfcontrole valt te vergelijken met een spier, volgens Baumeister. Er zitten beperkingen aan hoe lang je deze energie optimaal kan gebruiken, maar de energie gaat nooit helemaal op. Net zoals je je spieren ook nog steeds kan gebruiken om van de bank op te staan. Verder is een belangrijke overeenkomst dat je zelfcontrole ook te trainen valt. Het trainen van zelfcontrole zorgt er niet alleen voor dat je op den duur meer zelfcontrole krijgt, maar ook dat je deze effectiever gaat gebruiken.
Echter training vult niet gelijk je potje met energie voor zelfcontrole bij. Rust nemen is daarentegen wel een mogelijkheid om je energiepotje bij te vullen. Dit kan in de vorm van goede nachtrust of door effectief pauzes te nemen. Verder schijnt muziek luisteren de toestand van ego depletion te verminderen en is het belangrijk om op tijd te eten zodat je genoeg glucose binnen krijgt, want glucose helpt bij het herstel van ego depletion. Al met al handige tips, dus ik eet gelijk even tussendoor een smakelijke rijstwafel en zet rustgevende muziek op. "Hmm, goed gevoel geeft dat. In naam van de wetenschap, toch?"

Als laatste toont onderzoek van de Universiteit van Maastricht aan dat aandachtsprocessen een positief effect op zelfcontrole kunnen hebben. Echter, het blijkt afhankelijk te zijn van wat voor soort aandacht er gebruikt wordt tijdens de zelfregulatie taak want het kan ook juist de zelfcontrole verslechteren. Proefpersonen die in hoge mate zelfbewust waren presteerden beter op de zelfcontrole taak. Behalve wanneer deze proefpersonen naast een hoge mate van zelfbewustzijn ook bewust werden gemaakt van hen interne sensaties (hoe moe ze zich voelden) dan verslechterde dit juist de zelfcontrole. Mam zei vroeger wel eens tegen mij: “Alles waar je aandacht aan besteedt wordt groter.” En dat is dus ook op het ego depletion effect van toepassing, want als we aandacht gaan besteden aan hoe moe we ons voelen tijdens de ego depletion, zal het effect alleen maar groter worden.   

0 reacties:

Een reactie posten

 
Toggle Footer
Top